Oslavy mesta vo veľkom. Otvorenie Spievajúcej fontány aj 90 metrový makovník

dni mesta kosice Oslavy Dňa nášho mesta tento rok píšu už 30. ročník. Foto: FB Akcie v Košiciach

KOŠICE – Na utorkovej tlačovej konferencii zástupcovia mesta Košice priblížili verejnosti program tridsiatych Osláv Dňa mesta Košice, ktorý vraj prekoná všetky predchádzajúce ročníky.

Primátor Jaroslav Polaček sa na úvod venoval histórii osláv, spomínal rok 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký odovzdal erbovú listinu mestu Košice. „Pre mesto Košice sa z toho dátumu ustanovil ten najkrajší, najznámejší deň, a to je 7. máj,“ povedal Polaček.

Erb bol udelený mestu Košice ako prvému mestu v Európe, čo robí tento deň ešte výnimočnejším. Oslavy Dňa mesta Košice zaviedol v roku 1994 vtedajší primátor Rudolf Schuster.

Bohatý program osláv

Primátor Polaček informoval o výnimočnom programe osláv, na ktorom sa podieľal celý tím ľudí. Oslavy budú obsahovať viac ako 70 podujatí počas dvoch týždňov.

Oslavy odštartujú 27. apríla pri Spievajúcej fontáne. „Chceme verejnosti ukázať všetko, čo Spievajúca fontána dokáže,“ povedal Polaček. Predchádzať tomu bude aj výstava o histórii parku, fontány a priestoru v okolí historického centra.

Za zmienku rozhodne stojí aj Košický makovník 2024, retro spomienka na jedno z najpopulárnejších podujatí z dávnych ročníkov osláv Dňa mesta, ešte za čias Rudolfa Schustera. Pôjde o hostinu s 90-metrovým makovníkom pri príležitosti 30. výročia Dňa mesta Košice a 30. výročia založenia spoločnosti Vamex Košice, ktorá je hlavným partnerom podujatia.

V roku 1996 sa počas týchto osláv podávala 627 metrov dlhá štrúdľa, ktorá sa tiahla takmer celou Alžbetinou ulicou. Osobnosť, ktorá poctí podujatie svojou návštevou, bude bývalý prezident SR Rudolf Schuster, nakoľko pôjde o symbolickú verejnú oslavu jeho životného jubilea.

Ďalším zaujímavým podujatím bude Košická Noc múzeí, ktorá sa uskutoční 18. mája, keď sa múzeá a galérie otvoria na nočnú návštevu a budú plné historických a umeleckých zážitkov.

Mimoriadne obľúbeným podujatím sú tiež Košické Benátky, čo je vodná show plavidiel na košickom jazere, kde budú prezentované vlastnoručne vyrobené plavidlá. Deti i rodičov isto zaujme otvorenie sezóny Košickej detskej železnice.

V rámci osláv sa uskutočnia aj ďalšie podujatia ako burza starožitností a kuriozít, Use the C!ty 2024 – umenie na ulici, Street Art Festival, Primátorská kvapka krvi či Art Film Fest 2024. Na oslavách nebude chýbať ani kultová košická skupina No Name a rôzne koncerty či májový polmaratón.

Pre futbalových fanúšikov je pripravený športový zážitok v Košickej futbalovej aréne. „Aj keď sa Košice nedostali do finále, chceme, aby si Košičania prišli užiť tento športový zážitok,“ prezradil námestník primátora Marcel Gibóda. Verí, že to bude jeden z dní, keď sa podarí vypredať arénu s kapacitou 12 555 miest.

Slávnostná ekumenická bohoslužba

K významným udalostiam osláv patrí aj Slávnostná ekumenická bohoslužba pri príležitosti 30. výročia založenia Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností v Košiciach. Bohoslužba sa uskutoční 7. mája v Dóme svätej Alžbety a bude sa konať za účasti významných hostí.

„Bude to veľká slávnosť, ktorá by mala priblížiť začiatky spolužitia 11 subjektov cirkevného života v meste,“ povedala Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta.

Pri tejto príležitosti budú váženým osobnostiam udelené Ceny primátora za ich výnimočný prínos mestu Košice.

Utorková tlačová konferencia mesta Košice. Foto: redakcia

Celkový program osláv Dňa mesta Košice sľubuje bohatý a rozmanitý program pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Oslavy sú významnou príležitosťou spomenúť si na históriu mesta Košice a súčasne osláviť jeho súčasné úspechy a hodnoty.


Ďalšie články