Kritika používateľov skejtparku v Bardejove. Smeti na zemi, čarbanice po stenách a stoloch

skatepark Bardejov Skejtpark sa podarilo upraviť a zrekonštruovať stoly, koše či altánok. V súčasnosti je situácia iná. Foto: Archív OOCR

BARDEJOV – V mnohých slovenských mestách či dedinách sa mladšie ročníky občas sťažujú, že sa nemajú kde športovo vyžiť. V metropole horného Šariša sa podarilo koncom roka 2021 odovzdať do užívania pekný obnovený skejtpark. Tento stav je však už minulosťou.

Dielo pred dvoma rokmi zrealizovali vďaka financiám z Oblastnej organizácie cestovného ruchu ŠARIŠ-Bardejov a Krajskej organizácie CR Severovýchod Slovenska, ktoré prispeli na financovanie obnovy drobných prvkov – lavičiek, košov a podobne. V súčasnosti však z niekdajšej slávy ostalo len máločo.

Nezávislý informačný portál ONline Bardejov v uplynulých dňoch nešetril kritikou na mládež, ktorá si podľa autora skejtpark neváži. „Zničený plot, odpadky po celom areáli, dočmárané stoly a poškodený prístrešok, desiatky ohorkov cigariet na zemi a podlahe,“ vyratúva autor poškodené zariadenie a prvky v skejtparku. „Návštevníci nevedia ani vytriediť odpad do troch smetných nádob. A dalo by sa pokračovať. Vážia si mladí priestor?“ Krátke konštatovanie uzatvárajú poznámka o hanbe a emotikon Palec dole.

Krátko po odovzdaní areálu sa verejnosť rozplývala nad tým, ako pekne vyzerajú vynovené lavičky, stoly, altánok, ale aj funkčné a bezpečné osvetlenie areálu. Aktuálne je miesto, ktoré bolo primárne určené na rozvíjanie pohybových zručností skejterov, kolobežkárov, bikerov, ale aj detí a dospelých, ktorých lákajú iné športy a milujú pohyb vo vonkajšom prostredí, v žalostnom stave.

Oslovili sme preto komunikačné oddelenie bardejovskej radnice. Vedúci oddelenia Štefan Hij pre Košický Štandard spresnil, že pôvodne bol skejtpark postavený zo zdrojov mesta v roku 2015. Následne však kríza stopla ďalšie rozvíjanie športoviska.

„Prevádzku skejtparku navyše komplikuje aj fakt, že vstup je spoločný so školou, a hlavne večerní návštevníci sa potom pohybujú aj v jej areáli, preto sa školský dvor zamyká. Skejtpark má v právoplatnom nájme OOCR, ktorá doposiaľ zabezpečovala aj údržbu a servis. Bohužiaľ, niekedy toto miesto navštevujú aj ľudia, ktorí nemajú v úmysle športovať… Nedá sa to stopercentne ustriehnuť. Mestská polícia upozorňuje mesto na prípadné porušenia prevádzkového poriadku a my sa to snažíme riešiť,“ zdôraznil hovorca v závere.

Názory miestnych na počínanie mládeže sa rôznia. Jedni neskrývajú rozhorčenie, iným je to jedno. „Bodaj by naše mesto malo len takéto problémy,“ znie pomerne zvláštne vyjadrenie mladého Bardejovčana.


Ďalšie články