Najvyšší súd rozhodol. Samozvaný investičný mág poputuje na slobodu 

311586147_448188944082622_345924923800576959_n Najvyšší súd prepustil z väzby Petra Béreša (vpravo). Foto: FB Zizzygroup

KOŠICE – V prípade kauzy okolo finančnej pyramídy Axe Capital nastala prekvapivá zmena. Najvyšší súd SR totiž rozhodol o prepustení Petra Béreša z väzby. Ten bol považovaný za kľúčovú postavu v štruktúre firmy, ktorá obrala svojich klientov o desiatky miliónov eur.

Béreš úspešne napadol rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o predĺžení jeho preventívnej väzby do augusta 2024. Informuje o tom portál aktuality.sk.

Podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej mu dôvody na väzobné stíhanie zanikli, a to po dôkladnom prejednaní sťažnosti proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie z marca tohto roku. Senát nepodporil návrh prokurátora na ďalšie predlžovanie väzby.

Petra Béreša obvinili z toho, že prostredníctvom firmy Axe Capital, využívajúc špecializované obchodné stratégie a automatizované systémy, sľuboval investorom mimoriadne vysoké výnosy, až 300 percent z investovaných súm.

Obchody sa mali realizovať na trhoch s kryptomenami a inými komoditami, čo však bola súčasť širšieho podvodného plánu. V máji minulého roku zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v kanceláriách spoločnosti Axe Capital a súvisiacich firmách vrátane Zizzy SE.

Vyšetrovanie odhalilo, že peniaze od investorov boli často prevedené na osobnú spotrebu alebo na výplatu provízií sprostredkovateľom, čo komplikuje návrat investícií zúčastneným stranám.

(aktuality.sk, kol)


Ďalšie články