Festival Art Film v Košiciach pomaly klope na dvere. Už je známe aj meno prvého oceneného

MFF Cristi Puiu K filmu Aurora napísal Cristi Puiu nielen scenár, ale zahral si v ňom aj hlavnú úlohu. Foto: Sorin Nainer

KOŠICE – Jubilejný 30. ročník prestížneho sviatku filmu sa uskutoční v metropole východu od 21. do 28. júna 2024. Organizátori pochopiteľne nezaháľajú, dokonca už prezradili, koho festivalová porota ocení honorárnou cenou Zlatá kamera.

Tejto pocty sa dostane najoceňovanejšiemu filmovému režisérovi a scenáristovi z Rumunska. Cristi Puiu (3. 4.1967) je považovaný v umeleckom svete za otca rumunskej filmovej novej vlny.

„Pamätám si, keď som po prvýkrát videl jeho film Smrť pána Lazaresca, bolo to ako zjavenie,” hovorí umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch. Dodáva, že vnímal to tak najmä pre jeho využívanie observačných [zachytávajúcich každodennú rutinu, pozn. red.] dokumentárnych postupov v hranom filme.

„Kamera je zväčša ručná, pohyblivá, neobmedzená a oslobodená. Cez pozorovanie hĺbkovo vstupuje do vnútorného sveta postáv a zaznamenáva realitu ich životov. Dlhé zábery v subtílnych detailoch odhaľujú každodenné dianie, zachytené v absolútnom trvaní a priestorovom ukotvení. Výsledkom je znepokojivo realistické vyznenie príbehov, ktoré odkazujú na spoločensko-politické dianie v Rumunsku,“ vysvetľuje.

Cristi Puiu už ako študent v Ženeve nakrúcal krátke filmy. Debutoval v roku 2001 filmom Tovar alebo peniaze, ktorý mal premiéru v Cannes. Jeho druhý a medzinárodne najznámejší film Smrť pána Lazaresca (2005) z autentického prostredia nemocnice v Bukurešti získal ocenenia nielen v Cannes, ale aj na festivaloch v Chicagu, Kodani, Reykjavíku, Tallinne, nórskom Haugesande i MFF v Bratislave. 

Jeho ďalšie štyri celovečerné filmy uviedli v súťažných sekciách najprestížnejších festivalov vrátane Cannes či Berlína. K filmu Aurora (2010) napísal nielen scenár, ale zahral si v ňom aj hlavnú úlohu. Film Sieranevada (2016) získal hlavnú cenu Zlatého Huga na festivale v Chicagu a Malmkrog (2020) bol otváracím filmom berlínskeho festivalu.

Zatiaľ ostatným prírastkom do jeho filmografie je komediálna dráma MMXX (2023) uvedená na festivaloch v San Sebastiane, Solúne, Varšave a Terste. 


Ďalšie články