Zdravotnícky workshop či darovanie krvi. Električka prvej pomoci priamo na Hlavnej ulici

Električka prvej pomoci. Foto: Michaela Olosová Električka prvej pomoci. Foto: Michaela Olosová

KOŠICE – V rámci osláv Dní mesta Košice sa uskutočnila špeciálna udalosť s cieľom šíriť povedomie o darovaní krvi a zároveň poskytnúť verejnosti príležitosť naučiť sa základné postupy prvej pomoci.

Mesto Košice v spolupráci s Košickou Záchrannou a zdravotnou službou (ZSKE), Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK) a Národnou transfúznou službou (NTS) zrealizovali akciu, ktorá sa tentoraz konala v netradičnom prostredí – v električke pred Historickou radnicou.

Primátorská kvapka krvi sa v električke uskutočnila po prvýkrát, pretože doposiaľ ju Mesto Košice spolu s partnermi organizovalo na Magistráte mesta Košice a v Historickej radnici. Dôvodom bolo motivovať zamestnancov darovať krv.

Darovanie krvi. Foto: Redakcia

Podľa slov hovorcu mesta Dušana Tokarčíka tentokrát chcelo mesto akciu otvoriť aj pre verejnosť, aby tak obyvatelia mali možnosť urobiť dobrý skutok a pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

„Ľudia si v tejto špeciálnej električke môžu bezplatne zmerať krvný tlak či hladinu glukózy v krvi, dozvedia sa aj zaujímavé informácie na workshopoch so zdravotníkmi. Aj prostredníctvom nich by sme ľuďom radi odovzdali cenné rady, povzbudili ich a dodali sebaistotu v týchto situáciách. Dôležitým prvkom tejto akcie sú aj praktické ukážky prvej pomoci, ktorá v rozhodujúcej chvíli môže zachrániť život,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice, Vladimíra Bujňáková.

Už počas prvej hodiny bolo desať odberov

Lekárka NTS, Katarína Antl, vyjadrila radosť z možnosti realizovať túto akciu v rámci osláv Dní mesta Košice. Už počas prvej hodiny sa uskutočnilo desať odberov. „Tešíme sa, že v rámci Dní mesta Košice môžeme uskutočniť túto akciu. Ľudia tak majú možnosť prísť a darovať jednu z najcennejších vecí čo majú – vlastnú krv,“ uviedla.

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Foto: Mesto Košice

Darovať krv prišiel primátor aj ochrancovia poriadku

Medzi dobrovoľníkmi nechýbal ani primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ktorý chodí darovať krv už 30 rokov. „Vždy mi to prišlo prirodzené a bral som to ako samozrejmú súčasť svojej výchovy. Som rád, že takýmto spôsobom môžem ísť aj ja príkladom. Ľudia by mali nájsť odvahu. Tí, ktorí robia odbery sú naplnení radosťou, vedia vytvoriť dobrú atmosféru, a preto netreba mať obavy“ vysvetlil s tým, že toto je jeho 41. odber.

„Prišiel som podporiť túto ušľachtilú myšlienku – pomôcť tým, ktorí to potrebujú. To, že sa odber koná v električke, je určite iné,“ uviedol príslušník Mestskej polície Peter.

Do kresla si sadol aj starosta mestskej časti Košice-Sever František Tenai. „Darovať krv chodím aspoň raz ročne, takže sa už blížim k 20. odberu. Je potrebné, aby ten, kto môže, chodil darovať krv,“ uviedol Tenai a dodal, že už ako bývalý pracovník divadla organizoval spolu s NTS mobilné odbery.

Električka prvej pomoci. Foto: Michaela Olosová

Workshop či prehliadka sanitky

Návštevníci sa mohli zúčastniť aj workshopu a oboznámiť sa s postupom pri podávaní prvej pomoci. Cieľom bolo zvyšovať povedomie o dôležitosti rýchleho a správneho zásahu v prípade núdzovej situácie.

„V spolupráci s mestom Košice a s Dopravným podnikom mesta Košice sme si pripravili pre verejnosť workshopy s témou prvej pomoci. Verejnosti ukážeme aj novú techniku, aby sa oboznámili s tým, čo vlastne nosíme v sanitkách,“ uviedla hovorkyňa Záchrannej a zdravotnej služby Michaela Baranová.

Nárok na bezplatnú MHD majú:

  1. Nositelia medaily MUDr. Kňazovického s trvalým bydliskom v Košiciach a s trvalým bydliskom v Košiciach – okolie na základe osobitnej BČK podľa stanovených podmienok dopravcu. Medaila patrí ženám za 80 odberov a mužom za 100 odberov krvi. 
  2. Nositelia Diamantovej Jánskeho plakety s trvalým bydliskom v Košiciach a s trvalým bydliskom v Košiciach – okolie na základe osobitnej BČK podľa stanovených podmienok dopravcu. Medaila patrí ženám za 60 odberov a mužom za 80 odberov krvi. 
  3. Nárok na zľavnenú prepravu MHD majú nositelia Zlatej Janského plakety s trvalým bydliskom v Košiciach na základe osobitnej BČK alebo kmeňového elektronického listu podľa stanovených podmienok dopravcu. Medaila patrí ženám za 30 odberov a mužom za 40 odberov krvi. 
Darovanie krvi. Foto: Michaela Olosová

Postup pri darovaní krvi

Po príchode predloží darca legitimáciu – preukaz darcu krvi alebo občiansky preukaz, vďaka ktorému ho zaevidujú. Následne sa uskutoční odber, ktorým sa skontroluje hladina hemoglobínu, prípadne sa vyšetrí krvná skupina u prvodarcov. Ďalším krokom je absolvovanie lekárskeho vyšetrenia a krátkeho pohovoru s lekárom, ktorý si s darcom prejde dotazník a nakoniec sa rozhodne, či je darca vhodný alebo nevhodný na darovanie krvi. Ak je vhodný, tak sa už len presunie do kresla na samotný odber.


Ďalšie články