Nový hraný dokument prinesie príbeh košického chrámu

Nový hraný dokument natočený v Košiciach odvysiela RTVS. Foto: FB Mesto Košice

KOŠICE – Košické televízne štúdio RTVS počas týchto prázdninových dní nakrúcalo nový hraný dokument s názvom Katedrála zázrakov. Dokument divákom odhalí zrodenie košickej Katedrály – najväčšieho chrámu na Slovensku – cez zabudnutý príbeh relikvie Svätej krvi. Tá bola po stáročia nosným duchovným pilierom Košičanov i pútnikov z celej strednej Európy.

Jednou z hraných sekvencií je scéna zázraku. Ten sa udial v polovici 14. storočia v starom farskom kostolíku. Na jeho mieste dnes stojí veľkolepá Katedrála sv. Alžbety. Scéna divákovi priblíži dobu, v ktorej sa zázrak Svätej krvi stal i udalosť, ktorá následne odštartovala zrod katedrály.

Dokumentárny film, ktorý vzniká pod režisérskou taktovkou Silvie Košťovej, bude odvysielaný v novembri na obrazovkách RTVS. Za hlavnú kameru sa postavil Viktor Herrgott, zvuk Marián Pizner, strih Ján Haraksim a historické i duchovné fakty a udalosti odborne konzultuje cirkevný historik prof. Peter Zubko.

Mesto Košice je partnerom projektu. „Sme radi, že sme mohli byť súčinní pri potrebných povoleniach, zaujatí priestranstva a technicky zabezpečiť nakrúcanie. Ďakujeme aj občianskemu združeniu Život na Hradovej – Castellum Cassovia, ktoré sa výraznou mierou podieľalo na natáčaní dokumentu. Bolo nielen základom komparzu, ale na nakrúcanie zapožičalo množstvo artefaktov, ktoré boli pre dokument nevyhnutné,“ uvádza mesto vo svojom statuse na sociálnej sieti.

(zdroj a foto: FB Mesto Košice)


Ďalšie články