Bezplatná prevencia vyvolala v Košiciach ošiaľ. Zdravotníci odhalili aj vážne diagnózy

UNLP kontrola-znamienok Vyšetrenie znamienok pomocou dermastoskopu. Foto: UNLP v Košiciach

KOŠICE – Začiatkom týždňa sme informovali o mimoriadnej akcii v OC Optima v Košiciach. Výstavný priestor obchodného centra sa v utorok zmenil na gigantickú ambulanciu, kde 30 lekárov, sestier a ďalších zdravotníkov z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach (UNLP) preventívne vyšetrilo a odborne poradilo na jednom mieste stovkám návštevníkov. Záujem o služby zdravotníkov bol obrovský.

Snahou personálu bolo podľa slov riaditeľa nemocnice Ľuboslava Beňa priblížiť sa pri príležitosti okrúhleho výročia nemocnice [100 rokov vzniku, pozn. red.] aj týmto spôsobom čo najviac k pacientom a vytvoriť im príjemný, možno trochu netradičný kontakt.

„Naši odborníci v rôznych oblastiach prezentovali svoje pracoviská, pacient sa v prípade odhalenia problému mohol priamo objednať do niektorej zo špecializovaných ambulancií,“ uviedol riaditeľ. Zdôraznil, že v komplexnosti to bola najväčšia akcia tohto typu pre verejnosť v dejinách košickej univerzitnej nemocnice.

„Prevencia je bezplatná, liečba však môže byť finančne náročná. Prišli aj takí, ktorí sa návšteve lekára z akéhokoľvek dôvodu bránia,“ dodáva Beňa.

Záujemcovia absolvovali na jednom mieste rôzne vyšetrenia, ktorých výsledky mohli poukázať na možný problém. „Pri meraniach vnútroočného tlaku v rámci prevencie zeleného zákalu (glaukómu) sme namerali zvýšené hodnoty u siedmich ľudí, ktorým som odporučil ďalšie špecializované očné vyšetrenia potrebné na to, aby sme mohli vylúčiť diagnózu. Pri rozvinutí tohto ochorenia totiž hrozí slepota,“ povedal lekár Jozef Szilasi z Očnej kliniky.

Najväčší záujem návštevníkov bol o merania telesného tuku odborníkmi z Centra preventívnej a športovej medicíny, ktorí zároveň kontrolovali tlak, glykémie, saturácie O2 a vypočítali záujemcom body mass index (BMI), ktorý poukázal na možnú nadváhu.

Čakalo sa aj na vyšetrenie znamienok pred letnými dovolenkami. „Vyšetrovali sme ich pomocou dermastoskopu a objavili sme dva prípady s podozrením na malígny melanóm,“ potvrdila Michaela Popovičová z Kliniky dermatovenerológie.

Odborníkov z I. stomatologickej kliniky potešilo, že väčšina ľudí im potvrdila pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok vrátane svojich malých detí.

Mimoriadne užitočné informácie poskytol návštevníkom zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný. Týkali sa očkovania proti HPV vírusu, ktoré je prínosné rovnako pre ženy aj mužov do 45 rokov.

Vedúca Združenej tkanivovej banky Zuzana Váczy v rámci prevencie HPV vírusu prezentovala novú metódu testovania, ktorú zaviedli nedávno do praxe priamo vo Vakcinačnom centre UNLP na Rastislavovej 43.

Zaujali aj konzultácie s nutričnými terapeutkami z Oddelenia liečebnej výživy o správnom stravovaní sa a vhodných diétach.

Za veľmi prínosné považovali muži inštrukcie k samovyšetreniu semenníkov a ženy k samovyšetreniu prsníkov. Návod, ako na to, poskytli obidvom skupinám sestry z Urologickej kliniky a mammárnej poradne I. chirurgickej kliniky.

Praktické informácie o ošetrení rôznych druhov poranení či správnych postupov po uhryznutí zvieraťom poskytol tím zdravotníkov z Kliniky úrazovej chirurgie.

Seniori sa od urológov dozvedeli užitočné informácie o inkontinencii, s ortopédmi konzultovali, čo ich čaká v prípade výmeny bedrového či kolenného kĺbu a mladšia generácia sa radila so zdravotníkmi Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie o správnom držaní tela, prevencii plochých nôh, ako aj rehabilitácii po úrazoch a operáciách.

V Centre preventívnej a športovej medicíny sa odborníci už niekoľko rokov starajú o zdravotný stav dlhoročných reprezentantiek Slovenska v atletike, sestier Danky a Janky Velďákových, či súčasnej hviezdy florbalu Tomáša Bezega. „V dnešnej dobe je značne podceňované zdravie, a to nielen športovcov. Práve takéto preventívne prehliadky sú potrebné, pretože lekári vedia daný problém nájsť a predísť rôznym tragédiám,“ povedal Bezega.

„Podporujeme túto akciu, pretože všetky prehliadky, ktoré sú tu k dispozícii, nie sú verejnosťou v nemocniciach využívané tak, ako by mali byť. Keďže sme aj trénerky detí, chceme, aby aj naši zverenci absolvovali potrebné športové prehliadky, a tak mohli predísť prípadným nežiaducim zdravotným problémom,“ zdôraznila Danka Velďáková.

Jej dvojička Janka k tomu pridala: „Každý človek by mal vnímať signály svojho tela a keď sa cíti zle, nepodceňovať to. Aj ja mám strach z návštevy lekárov, ale je to potrebné, aby sme chránili svoje zdravie.“

Zdroj foto: UNLP v Košiciach


Ďalšie články