Video: Ľudovky z východu očarili producenta z Nigérie. Netradičné spojenie folklóru a rapu púta pozornosť

Slovensko sa dostáva do svetového povedomia vďaka nečakanému spojeniu tradičného folklóru a moderného rapu. Producent pôvodom z Nigérie objavil kúzlo východniarskych ľudových piesní a využil ich majestátny zvuk na vytvorenie jedinečných rapových beatov. Finálny výsledok? Ľudia to milujú!

Kolo Gana je raper, ktorý si získal srdcia viac než 200-tisíc sledovateľov na Instagrame. Nedávno upútal pozornosť svojím unikátnym prístupom k hudbe, keď namixoval slovenské ľudovky z východu do rapového beatu.

Na otázku, čo ho inšpirovalo použiť práve slovenské ľudovky, Kolo Gana pre Košický Štandard odpovedal: „Robím sériu, kde vzorkujem hudbu z celého sveta. Snažím sa nájsť staršie skladby, lebo majú zvuk skvelý pre rap. Slovensko bolo na mojom zozname, tak som začal hľadať na YouTube. Našiel som slovenskú ľudovú pieseň a jej spev bol taký majestátny! Inšpirovalo ma to, tak som sa rozhodol vytvoriť beat a rapovať naň. Milujem myšlienku spájať svet cez hudbu.“

Foto: IG @kolo.24

Celá pieseň však ešte nie je vonku. „Veľa ľudí zo Slovenska ma žiada, aby som ju vydal a ich podpora je úžasná. Uvedieme ju čoskoro, na všetkých platformách a dúfam, že sa ľuďom bude páčiť celá verzia,“ hovorí Kolo Gana. „Keď rapujem, väčšinou ide o to, ukázať sebadôveru, veriť svojim zručnostiam v rapovaní a tvorbe.“

Foto: Snímka obrazovky

Kolo Gana žije v Atlante, Georgii a väčšinu života trávil v Spojených štátoch. „Narodil som sa v Japonsku a mal som to potešenie žiť aj v Nigérii a Belgicku. Je skvelé vidieť toľko miest, a to ma inšpirovalo v mojom spôsobe tvorby hudby. Samozrejme, že som vždy vedel o Slovensku a je tiež úžasné mať takú podporu z mnohých krajín východnej Európy. Dúfam, že čoskoro navštívim Bratislavu,“ priznal pre našu redakciu.

„Ak chceš spraviť skvelý rapový beat, sampluj hudbu zo Slovenska,“ hovorí Kolo Gana na začiatku videa, kde používa úryvok z piesne Ľudovej hudby Samka Smetanu Karička. Vytvoril unikátny beat kombinovaním strihaných častí ľudovky s rapovými veršami, čím harmonicky spojil slovenský folklór a rap v angličtine. Video s viac než miliónom zhliadnutí na Instagrame a ohromnou podporou zo Slovenska reprezentuje Slovensko na medzinárodnej hudobnej scéne novým a vzrušujúcim spôsobom. Veď posúďte sami.


Ďalšie články