Na toto sa pripravte. Viaceré banky menia svoj cenník, jedna z nich hlási aj veľký výpadok 

Inflácia v eurozóne sa zrýchlila v septembri na rekordných takmer 10 percent Ilustračné foto. Foto: TASR.

SLOVENSKO – Viaceré banky na Slovensku podľahli trendu zvyšovania cien. Už o pár dní si priplatíme za bežné služby, ako sú vedenie účtu, bezhotovostné prevody, používanie kreditiek, a neminú nás ani vyššie úrokové sadzby. 

Nový cenník ohlásili VÚB banka, Tatra Banka a mBank. V menšom rozsahu poplatky mení aj Raiffeisen. Ak ste klientom týchto bánk, pripravte sa, onedlho siahnete hlbšie do vrecka.

Dôvod zvyšovania poplatkov

Zvyšovanie poplatkov môže byť dôsledkom bankového odvodu. Ako informuje portál hnonline.sk, nateraz síce nie je isté, či ku tomuto kroku pristúpia aj ďalšie banky, no podľa analytikov to nie je vylúčené. 

„Škaredý odvod zoberie bankám v tomto roku asi tretinu zisku, čo je enormný objem. Je úplne logické, že sa snažia túto stratu nejako kompenzovať,“ vysvetlil pre portál finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Aké zmeny plánujú?

V prípade VÚB sa od 1. júla zmeny dotknú napríklad aj vedenia účtu, kde stúpne poplatok zo šiestich  eur na sedem eur. Rovnako stúpne aj poplatok za účet pre mladých a to z doterajších 3 eur na 3,5 eura.

Tatra banka mení svoj cenník od 31. mája. Napríklad päťeurový poplatok za vedenie účtu bude v tejto banke čoskoro minulosťou. Z piatich eur stúpne na sedem. „Väčšina zmien poplatkov sa týka takých servisných operácií, úkonov a služieb, ku ktorým zároveň existuje bezplatná alebo lacnejšia digitálna alternatíva,“ informuje banka na sociálnej sieti. 

Súrodenec Tatra banky, čiže Raiffeisen mení poplatky taktiež s účinnosťou od 31. mája. Z 2,50 eur na 4 eurá zvyšuje napríklad každú platbu kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry.

K zmenám dôjde aj v poľskej mBanke. Od 24. apríla  zmenila svoje úrokové sadzby a nielen to. Ako informuje Finančný kompas, na ktorý upozornil portál regiony.zoznam.sk, od apríla zrušila ponuku fixácie na 7 a 10 rokov a upravila aj podmienky pre získanie zvýhodnenej úrokovej sadzby.

Ste klientom Raiffeisen banky? Pripravte sa

Dňa 27. 4. 2024 v čase od 00.01 hod. do 02.00 hod. informuje banka o plánovanej údržbe kartového systému.

“V uvedenom čase nebude možné použiť platobné karty na platobných termináloch u obchodníkov Tatra banky,” upozorňuje banka.

(hnonline.sk, Finančný kompas, kol)


Ďalšie články