Nová vlna vo svete stravovania. Naozaj diéta 30-30-30 funguje?

diet 30-30-30 Či je diéta prospešná pre naše zdravie sme sa pozreli očami odborníčky. Ilustračné foto: pexels.com

SLOVENSKO – V dnešnom modernom svete sú sociálne siete miestom, kde mnohí ľudia hľadajú inšpiráciu a spôsoby pre zdravší životný štýl či rady, ako schudnúť. V tejto džungli trendov a rád o chudnutí, momentálne vyniká metóda, ktorá na sociálnych sieťach zažíva veľký „boom” a preslávili ju najmä influenceri. Volá sa diéta 30-30-30.

Táto moderná metóda nevyžaduje obmedzovanie sa hladovaním či extrémnym cvičením. Namiesto toho ponúka jednoduchý a efektívny prístup k dosiahnutiu cieľa. 

Čo to vlastne je diéta 30-30-30?

30 gramov bielkovín: Do 30 minút po prebudení je potrebné do tela prijať 30 gramov bielkovín.

30 minút fyzickej aktivity: Nasleduje fyzická aktivita po dobu aspoň 30 minút, ako je rýchla chôdza, plávanie alebo jazda na bicykli, čo podporuje celkové zdravie aj proces chudnutia.

30 dní výzvy: Aplikácia týchto pravidiel počas 30 po sebe idúcich dní má za cieľ vybudovať trvalé zmeny vo vašom životnom štýle a dosiahnuť želané výsledky.

Avšak, nie všetci sú presvedčení o účinnosti tejto metódy. Ena Spišáková, výživová poradkyňa, vyjadruje pochybnosti: „Diéta 30/30/30 môže síce zaznamenávať úspechy v zahraničí aj na sociálnych sieťach, no z mojej perspektívy je neudržateľná a neodporúčam ju mojim klientom.“

Podľa jej slov jedným z hlavných problémov je dlhodobá neudržateľnosť tejto metódy. Vyžaduje striktné dodržiavanie pravidiel, ktoré môžu byť pre mnohých nereálne. Okrem toho, nie každý je schopný konzumovať 30 gramov bielkovín ráno, čo je podľa odborníčky Eny Spišákovej – Strava liekom, problematické.

„Napriek tomu, že momentálne diéta 30/30/30 zaznamenáva boom v zahraničí aj na sociálnych sieťach, mňa z pohľadu výživového poradcu neoslovila a nepreferujem ju ani pre mojich klientov,” priblížila pre našu redakciu odborníčka Ena Spišáková. 

Napriek nedostatkom uznáva pozitíva tejto metódy, najmä zameranie sa na príjem bielkovín ráno, čo mnohí zanedbávajú.

„Veľa ľudí ani netuší, že 30 gramov bielkovín neznamená napr. 30 gramov jogurtu, 30 gramov syra alebo 30 gramov šunky, keďže v skutočnosti ide o omnoho väčšiu gramáž jedla. Niekto je zástancom proteínových nápojov, ale v mojom ponímaní nie sú komplexnou a ani vhodnou dlhodobou stravou, ktorá je pre človeka to pravé orechové.

Podľa nej by sa jedlo malo konzumovať v tuhej forme, nakoľko v žalúdku má zotrvať istý čas,” vysvetlila odborníčka. Zároveň zdôrazňuje dôležitosť stravovacej rozmanitosti a zahrnutie všetkých potrebných živín do každej dennej porcie jedla.

V neposlednom rade Ena Spišáková podčiarkuje význam pitného režimu a ranného pohybu, čo môže mať pozitívny vplyv na metabolizmus a celkové zdravie. „Pre mnohých bude prekvapením, že do denného pitného limitu radíme len čistú, neutrálnu vodu.“

To znamená žiadna perlivá voda, ani káva, čaj, polievky, či akékoľvek iné tekutiny.

„Nestotožňujem sa s názorom, že práve diéta 30/30/30 je zaručený recept na úspech. Už len to slovo diéta je kontraproduktívne v rámci stratégie “životný štýl”, ktorý je automatickou súčasťou života každého jedného z nás. V akej podobe, to už je individuálna ‚šálka kávy‘ každého jedinca,” dodala na záver.

Záverom je dôležité si uvedomiť, že jedna metóda nie je vhodná pre každého. Každý jedinec by mal nájsť svoj vlastný prístup k stravovaniu a cvičeniu, ktorý je udržateľný a zodpovedá jeho individuálnym potrebám a preferenciám.

Stravovanie by malo byť súčasťou životného štýlu, nie len krátkodobou diétou.


Ďalšie články