Aj malý príspevok môže mať veľký vplyv na životy tých, ktorí to najviac potrebujú. Ako na to?

arcdiezna charita Otvorte svoje srdce. Každá pomoc sa počíta. Foto: FB Arcidiecézna charita Košice

KOŠICE – Vianoce sú čas, keď mnohí z nás hľadajú spôsoby, ako pomôcť tým, ktorí sú v núdzi. Je to obdobie, keď ľudská dobročinnosť, solidarita a túžba pomôcť dosahujú vrchol. A v tomto duchu sa komunita Košíc spája, aby priniesla úľavu a radosť núdznym a tým, ktorí si sami pomôcť nedokážu.

„Pomôžte nakŕmiť útulkáčiky. Každá granulka či konzervička veľmi pomôžu. Nakŕmiť viac ako 220 útulkáčikov je náročné a vaša pomoc s krmivom je pre nás obrovská pomoc.“ Takto znie výzva na sociálnej sieti Útulku ÚVP v Košiciach. Útulky pre zvieratá často čelia výzvam v zime, najmä pri zabezpečení dostatku krmiva pre zvieratá. Darovanie granuliek, konzerv a iného krmiva môže výrazne pomôcť. V období Vianoc, keď je potreba ešte väčšia, vaša pomoc môže znamenať, že zvieratá v útulkoch budú mať dostatok kvalitného krmiva.

Pomáhať možno aj tým, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou. Oáza – nádej pre nový život, n. o., v Košiciach poskytuje útočisko ľuďom bez domova. Programy pomoci zahŕňajú nielen poskytovanie základných potrieb, ako sú strava a prístrešie, ale aj pracovné príležitosti a vzdelávanie, ktoré ľuďom v núdzi pomáhajú nájsť cestu späť do bežného života. Vaša podpora môže byť v podobe finančných darov, alebo práce dobrovoľníka. K neviditeľným a nepochopeným, k ľuďom bez domova, pristupujme s otvoreným srdcom a bez predsudkov, pretože každý z nich má svoj vlastný príbeh, ktorý si zaslúži byť vypočutý a pochopený.

Mnohé charitatívne organizácie počas Vianoc organizujú zbierky potravín, oblečenia, hračiek alebo iných potrieb pre ľudí v núdzi. Účasťou v týchto aktivitách môžete prispieť k tomu, aby aj tí menej šťastní mali radostné Vianoce. Nákupom v obchodoch ako Charity shop – OZ S nami druhým v Košiciach nielenže získate tovar za výhodné ceny, ale zároveň podporíte dobrú vec. Tieto obchody často využívajú výťažok na podporu svojich charitatívnych programov.

Predsedkyňa OZ Zlatica Hejlová pre Košický Štandard priblížila, ako pomáhajú nielen počas Vianoc: „Potraviny poskytneme každý rok cca 60 rodinám k našim balíkom, ktoré obsahujú ingrediencie na prípravu štedrej večere. Všetky aktivity a aktuálne zbierky máme na sociálnej sieti a na webe. Počas celého roka sa tak môžu ľudia zapájať do našich aktivít, za čo budeme všetkým veľmi vďační. Aj v mene našich klientov – rodín, ktoré primárne podporujeme.“ Nakúpiť môžete v Charity shope Košice alebo Prešov, pričom tržby z nich sú práve jedným zo zdrojov na poskytovanie pomoci.

V Arcidiecéznej charite Košice máte možnosť prispieť ako dobrovoľník pomocou rôznych aktivít. K dobrovoľníckym príležitostiam patrí doučovanie a mentorovanie detí z Krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi. Taktiež môžete prispieť k tvorbe a realizácii voľnočasových aktivít pre seniorov v Dome pokojnej staroby. Hlavné ciele tejto charity sú, aby sa spoločnosť pripojila k ich charitatívnej práci, a tiež zvyšovanie povedomia o dôležitosti pomoci druhým.

Aj malý príspevok môže mať veľký vplyv na životy tých, ktorí to najviac potrebujú. Vianoce sú ideálnym časom na prejav lásky a starostlivosti o iných a príležitosťou byť súčasťou niečoho väčšieho.


Ďalšie články